COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AİLE İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde başlayan coronavirus (COVID-19) pandemisi sağlık başta olmak üzere ekonomi, eğitim hayatı, mesleki yaşantı, arkadaşlık, sosyal hayat ve aile ilişkileri gibi birçok yaşam alanını etkilemiştir. Ülkeler toplumsal olarak kapanma ve sosyal izolasyonu tercih ederken aileler ve bireyler bu durumdan etkilenmiş ve davranışlarında değişimler yaşanmaya başlamıştır. Bu süreçte okuluna veya işine gidemeyen ve evde kalmak zorunda kalan aile üyeleri, rutin aile yaşamının dışında bir yaşam sürmek zorunda kalmıştır. Bu çerçevede çalışmada, COVID-19 pandemi sürecinin aile ilişkilerine etkisinin üniversite öğrencisi gençler tarafından ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacına bağlı olarak nitel yöntem benimsenmiştir. Çalışmada amaçlı örnekleme tekniklerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’de özel bir üniversitenin farklı bölümlerinde öğrenim gören ve ailesiyle birlikte yaşayan toplam 16 öğrenci ile derinlemesine birebir görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme protokolü uygulanmıştır. Görüşmelerin tamamı yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, COVID-19 sürecinin aile içi ilişkileri olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Buna göre  pandemi sürecinde aile üyeleri arasında sözel, fiziksel ve ekonomik şiddetin yaşandığı, tüm ailenin yaşam düzeninin değiştiği, ailenin ekonomik açıdan zorlandığı, ev içi sorumlulukların anne ve kız çocuklarına yüklendiği, aile üyelerinin internet ve televizyonda geçirdikleri sürenin arttığı, uyku ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Aile İlişkileri; COVID 19; Coronavirus; Pandemi; Üniversite Öğrencisi