DEĞİŞEN YAŞANTI DÜNYASININ YENİ İSTİLACI SUÇ TİPİ: BUG SUÇLARI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Suçlu davranışın tanımı ancak içinde bulunduğu kültür üzerinden yapılabilmektedir. Kültürel değişimler, organize suçlar, beyaz yaka suçları, aile içi şiddet suçları vs. gibi farklı suç türlerini ortaya çıkarmaktadır. Dolayısı ile kriminal vakalar üzerine yapılacak bir çalışma ile günümüzün dinamik, karmaşık ve çok katmanlı dünyasına özgü suç türlerine rastlamak mümkündür.Çalışmada, prensibi değişim olan yaşantı dünyasında yeni suç türlerinin olabileceği iddia edilmektedir. Bu bağlamda kavramsal çerçevede suç ve bug kavramları tartışılarak ‘bug suçları’ kavramı geliştirilmektedir. Kuramsal çerçeve Habermas’ın eylem teorileri ve yaşantı dünyası sistem ikiliği üzerine kurulmaktadır. Çalışma nitel bir durum çalışmasıdır. Deseni tekli vaka tasarımıdır. Çalışma alanı 2018 yılında Yalova Altınova ilçesinde işlem gören 1017 adli vakadır. Bu vakalardan kavramsal ve kuramsal çerçeveye uygun örneklem olabilecek 2 vaka tespit edilmiştir. Araştırmacı 2018 yılında araştırma alanında görevli ve yetkili olduğundan 1017 olayın hepsine dâhildir. Dolayısı ile araştırma alanı ve örneklemine ilişkin veriler doküman incelemesi, katılımcı gözlem, görüşme yöntemleri ile elde edilmiştir.Çalışmada örneklem olarak seçilen iki vakanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi çizilmeye çalışılan bug suçu kavramının içinde değerlendirilebileceği görülmüştür. Çalışmanın sonucu olarak bug suçlarıyla ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır. Bug suçları yetenekli bir suçlunun yaratıcı bir suç tipi olmaktan ziyade değişen ve giderek daha katmanlı ve daha karmaşık bir yapıya kavuşan toplumsal yapının (gündelik yaşam ve sistemler) imkân verdiği bir suç tipidir. Bu tip suçlar hukuk sisteminin araştırma evreni olarak belirlenmesi neticesinde bulunabilmektedir. Bug suçlarının kendilerine özgü bir deseni bulunmaktadır. Bug suçlarının değişen toplumsal ekosistemin yeni istilacı suç türü olmaya aday olduğu ve üzerinde daha fazla çalışılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Keywords: Toplumsal Değişim; Suç; Yaşantı Dünyası; Hukuk Sistemi; Bug Suçu