SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAPSAMINDA KURUMSAL YÖNETİM VE FİRMA PERFORMANSI İLİŞKİSİ: BİST KY ENDEKSİNDE BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma kapsamında şirketlerin kurumsal yönetim uygulama düzeylerinin performans göstergesi olarak kullanılan kurumsal yönetim derecelendirme notlarının yatırımcılar tarafından şirketlerin gelecekteki nakit akışlarını etkileyecek önemli bir bilgi olarak değerlendirilip değerlendirilmediğinin ve bunun sonucunda da hisse senedi fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmadığının araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada BİST kote olan ve kurumsal yönetim endeksinde yer alan (finansal kurumlar hariç) firmaların 2008-2018 döneminde kurumsal yönetim derecelendirme notlarının açıklandığı tarihler etrafındaki hisse senedi fiyatlarının anormal bir değişim gösterip göstermediği olay çalışması yöntemi ile araştırılmıştır.Araştırma sonucunda 32 şirkete ait 254 gözlem dikkate alındığında şirketlerin kurumsal yönetim derecelendirme notunun açıklandığı tarihten önceki ve sonraki 20 günlük dönemde anormal fiyat hareketinin olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar kurumsal yönetim derecelendirme notlarının yatırımcılar için fiyata yansıtılan önemli bir bilgi olarak değerlendirildiğine işaret etmektedir. Kurumsal yönetim ilkelerini uygulayan hisseleri olay döneminde elinde bulunduran yatırımcıların %160,32 düzeyinde ortalama kümülatif anormal getiri elde etiği görülmektedir. Bu durumun olay günü ve sonrası dikkate alındığında %97,62’lik kümülatif ortalama anormal getiri düzeyinde olduğu gözlenmektedir.
Keywords: Kurumsal sürdürülebilirlik; kurumsal yönetim; firma performansı; anormal getiri; BİST