TÜRKİYE’DE BÖLGELERARASI İÇ GÖÇ VE İŞSİZLİK İLİŞKİSİNİN PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ İLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Göç ülkelerin siyasal, ekonomik, kültürel yapısında önemli etkilere sahip olan bir olgudur. Bu olgunun bu yapılar üzerinde meydana getirdiği değişimler toplumların yeniden inşasını sağlaması bakımından önemlidir. Bu çalışmada 2008-2021 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak Türkiye’de Düzey 1 Bölgelerinde iç göç ile işsizlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Değişkenlerin durağanlık sınaması Nazlıoğlu-Karul (2017) Panel fourier birim kök testi ile yapılmıştır. Hem iç göç hem de işsizlik değişkeni birim köklü çıkmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Dumitrescu-Hurlin (2012) testi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye’de iç göçten işsizliğe doğru nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Çalışmada elde edilen ampirik bulgular Türkiye’de Düzey 1 bölgelerinin sahip olduğu itici ve çekici faktörlerin etkisiyle gerçekleşen iç göç hareketinin işsizliği arttırdığını göstermektedir. Bir diğer önemli bulgu ise bölgeler arasında gerçekleşen iç göç hareketinin, özellikle sanayileşmiş bölgelere yapılması nedeniyle göç edilen bölgelerde işsizliği arttıran bir etkiye sahip olmasıdır.
Keywords: İşsizlik; Göç; Düzey 1 Bölgeleri; Panel Nedensellik Analizi.