MATERYALİZMİN GÖSTERİŞÇİ TÜKETİM MOTİVASYONUNA ETKİSİ: DÖNÜŞÜM BEKLENTİLERİNİN ARACILIK ROLÜNÜN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüz bolluk dünyasında tüketim sadece fiziksel bir ihtiyacın karşılanması anlamına gelmemektedir. Bireylerin çoğu belirli beklentileri karşılamak için tüketir. Aynı zamanda tüketicilerin meta odaklı fayda arayışları, çalışmada materyalizm ve gösterişçi tüketim kavramları arasındaki ilişkinin oluşmasına neden olmuştur. Tüketim nedenlerinin, müşterilerin alışveriş sonucunda kendilerine katacaklarını düşündükleri şeylerle de ilişkili olup olmayacağı elbette başka bir soru işaretidir. Bu nedenle dönüşüm beklentisinin materyalizme ve gösterişçi tüketim motivasyonuna (CCM) aracılık edip etmediği sorgulanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde materyalizm ile gösterişçi tüketim motivasyonu arasında anlamlı bir nedensellik ilişkisi olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda tüketicilerin dönüşüm beklentileri de bu nedensellikte aracılık rolü oynayabilir. Bu nedenselliğin pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında satışların artırılması açısından faydalı bir bulgu olduğu düşünülmektedir. Başarı, Gösterişçi Tüketim Motivasyonunu Benlik, Hedonizm ve Yeterlilik alt boyutlarıyla etkilemektedir. Ayrıca, yeterlilik alt boyutu, Başarı ile Gösterişçi Tüketim Motivasyonu arasındaki nedensellikte aracılık etkisi göstermektedir.
Keywords: Materyalizm; gösterişçi tüketim motivasyonu; dönüşüm beklentileri; gösterişçi tüketim; tüketici davranışı