SOSYAL MEDYADA KADINLARA YÖNELİK SİBER ZORBALIK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
İletişim teknolojileri hayatımıza kattığı kolaylıkların yanında birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte fiziksel olarak uygulanan zorbalıklar sosyal medya ile sanal ortama taşınmış ve siber zorbalık olarak karşımıza çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, kadınların siber zorbalığa maruz kaldıkları sosyal medya platformlarını, zorbalığa maruz kalma neden ve deneyimlerini, zorbalığın duygusal anlamda etkilerini, zorbalık sonrası sosyal medya kullanımlarını ve siber zorbalığı önlemeye yönelik çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda araştırmada nitel yöntem benimsenmiştir. Araştırmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 20 kadın katılımcıyla derinlemesine birebir görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme protokolü uygulanmıştır. Görüşmelerin tamamı yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; katılımcıların Instagram, Twitter, LinkedIn ve Facebook üzerinden siber zorbalığa maruz kaldıkları belirlenmiştir. Katılımcıların maruz kaldıkları siber zorbalık şekilleri sosyal medya şifrelerinin ele geçirilmesi, cinsel/küfür içerikli mesaj gönderilmesi, kişisel fotoğraf, video ve bilgilerin yayılması ve ısrarlı takip olarak tespit edilmiştir. Siber zorbalığa maruz kalan katılımcıların verdikleri tepkiler sinirlilik, tedirginlik, üzüntü ve korku olarak saptanmıştır. Siber zorbalık sonrası sosyal medya kullanımları incelendiğinde, sosyal medya hesaplarını gizliye aldıkları/kapattıkları, uzun süre paylaşım yapmadıkları ve hesaplardan fotoğraflarını kaldırdıkları belirlenmiştir. Ayrıca katılımcılar siber zorbalığa maruz kalma nedenlerini zorbanın şahsi sorunları olması, eski erkek arkadaş/eş sorunu, özgüvensizlik ve mutsuzluk olarak belirtmişlerdir. Çalışmanın sonunda kadınların siber zorbalık konusunda farkındalıklarının artması için daha fazla çalışma yapılması önerilmiştir.
Keywords: Siber Zorbalık; Sosyal Medya; Kadınlar; İletişim Teknolojileri; Nitel Çalışma