PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİ KAPSAMINDA TÜKETİCİLERİN BESİN DESTEK ÜRÜNLERİNİ SATIN ALMA EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmada, tüketicilerin, besin destek ürünlerini satın alma eğilimleri ve bu eğilimleri etkileyen faktörlerin genişletilmiş Planlı Davranış Teorisi (PDT) kapsamında belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Karabük ilinde yaşayan 18 yaş ve üzeri kişilerden anket yoluyla veriler elde edilmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotezler, ANOVA, t-testi, yapısal eşitlik modeli ve lojistik regresyon analizleri ile test edilmiştir. Çalışma sonucunda, bireylerin besin destek ürünlerini satın alma niyetleri üzerinde cinsiyetin, eğitim durumunun, aylık hane gelir düzeyinin ve hane kişi sayısının anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca tutum, öznel norm, öz kimlik ve geçmiş davranış boyutlarının besin destek ürünleri satın alma niyeti üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Tüketim; Tüketici Davranışı; Planlı Davranış Teorisi; Besin Destek Ürünü; Satın Alma Davranışı