KAR KALİTESİ VE FİRMA DEĞERİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Kar kalitesi, şirketin mevcut ve potansiyel performansının bir göstergesidir. Kar kalitesi yüksek olan şirketlerin hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesi beklenir. Bu çalışmada, Borsa İstanbul üzerine yapılan diğer çalışmalardan farklı olarak, kar kalitesinin belirlenmesinde toplulaştırılmış bir yaklaşım benimsenmiştir. Kar kalitesi sıralaması oluşturulurken, şirketlerin “Net Kar Marjı”, “Nakit Döngüsü”, “İşletme Sermayesi Tahakkukları”, “Nakit Akış Bazlı Tahakkuklar” ve “Kar İstikrarı” özellikleri dikkate alınmıştır. BIST-100 endeksinde yer alan şirketlerin kar kalitelerine dayanılarak oluşturulan portföylerin getirileri incelenmiştir. Kar kalitesi yüksek portföyün, kar kalitesi düşük portföye göre daha yüksek bir performans gösterdiği ortaya koyulmuştur. Risk dikkate alındığı durumda da kar kalitesi yüksek portföy daha iyi performans göstermektedir. Araştırmanın önemli sonuçlardan biri de, kar kalitesi yüksek portföy getirisi ile kar kalitesi düşük portföy getirisinin, makroekonomik koşullara göre değişim göstermesidir. Ekonomik göstergelerin iyileştiği dönemlerde iki portföy arasındaki getiri farkı azalırken; tam tersi göstergelerin kötüleştiği dönemlerde getiri farkı artmaktadır. Piyasa koşulları ile kar kalitesi portföylerinin getirisi üzerine elde edilen bulgular, daha önce keşfedilmemiş bir çalışma alanı olan Borsa İstanbul literatürü için önem arz etmektedir. Araştırmanın sonuçları, kar kalitesine dayanılarak portföyler oluşturulmasını, yatırım stratejisi takip edilmesini ve piyasa beklentilere göre takip edilen stratejide değişikliğe gidilmesini önermektedir. Borsa İstanbul’da kar kalitesine dayanan sistematik bir yaklaşımla daha fazla getiri elde etmek mümkündür.
Keywords: Kar Kalitesi; Firma Değeri; Kar Yönetimi; Yatırımcı Korunması