TÜRK SİGORTA SEKTÖRÜNDE SİBER SİGORTALARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME: SEKTÖREL BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bilgi teknolojisi (BT)’nin ekonomik büyümeyi destekleyen kritik bir bileşen olarak görüldüğü günümüzde, BT ürünleri ve hizmetleri bireyler ve işletmeler için ekonomik ve sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Küreselleşme ve dijitalleşmeyle daha fazla gündeme gelen bilgi teknolojilerinin olumlu sonuçları olmasının yanı sıra siber suçların eğilimi ve şiddetinin artması gibi olumsuz sonuçları da bulunmaktadır. Günümüzde tüm işletmelere, özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik siber saldırılar daha sık ve karmaşık hale gelmiştir. Siber saldırıların giderek artan sıklığı ve şiddeti göz önüne alındığında, siber sigorta piyasasının gelişmeye devam etmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye’de siber sigortaya ilişkin piyasa uygulamalarının araştırılması ve Türkiye siber sigorta piyasasının incelenmesidir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme formlarından yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hayat dışı sigorta şirketlerinin siber sigortalar konusunda uzman yöneticileriyle yapılan görüşmeler neticesinde, Türkiye’de siber sigorta piyasasının mevcut durumu, sigortalama süreci ve fiyatlandırma, sektör tercihi, sigortalıda aranan şartlar, sigorta kapsamı ve siber olay şüphesi olduğunda müdahale süreci başlıkları altında incelenmiştir. Ayrıca Covid-19 salgınının siber sigorta piyasası üzerindeki etkileri ile Türkiye’de siber sigorta piyasasının önündeki fırsatlar ve/veya engeller ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Siber Risk; Siber Sigorta; Siber Sigorta Piyasası; Nitel Araştırma; Yarı Yapılandırılmış Görüşme