TÜRKİYE’DE HAYAT DIŞI SİGORTA ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SAĞLAMLIĞININ Z-SKORU KULLANILARAK ÖLÇÜLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de hayat dışı sigorta şirketlerinin finansal sağlamlığının Z-skoru kullanılarak ölçülmesi ve yüksek ve düşük Z-skoruna sahip hayat dışı sigorta şirketlerinin finansal değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Öncelikle Türkiye’de faaliyet gösteren 22 hayat dışı sigorta şirketinin yıllık verileri kullanılarak 2017-2021 dönemine ilişkin Z-skorları hesaplanmıştır. Daha sonra ise 2017-2021 döneminde yüksek ve düşük Z-skoruna sahip olan hayat dışı sigorta şirketlerinin finansal değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı Mann Whitney U analizi kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, sigorta kaldıraç oranı, öz kaynakların teknik karşılıklara oranı, teknik kârlılık oranı, satış kârlılık oranı, konservasyon oranı ve esas faaliyetlerden alacakların aktif toplamına oranı değişkenlerinin yüksek ve düşük Z-skoruna sahip hayat dışı sigorta şirketleri arasında anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Keywords: Finansal Sağlamlık; Z-skor; Hayat Dışı Sigorta Şirketleri; Türkiye