BİR TÜRK VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇEŞİTLİLİK YÖNETİMİ POLİTİKA BELGESİ BAĞLAMINDA ULUSLARARASI VE ETNİK ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP ÖĞRENCİLERİN ALGI VE BEKLENTİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, farklılıkların yönetimine ilişkin politika belgelerine sahip olmanın, yükseköğretim bağlamında öğrencilerin algıları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu çalışma, Türkiye’deki bir vakıf üniversitesinin çeşitli lisans ve önlisans programlarında öğrenim gören 25 uluslararası ve farklı etnik kökene sahip öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Veriler açık uçlu sorular ve fenomenoloji yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler nitel içerik analizi yaklaşımı kullanılarak incelenmiştir. Verilerin analizine dayanarak, öğrencilerin Üniversitenin çeşitlilik yönetimi politikalarına ilişkin algıları ve kampüs içi ve kampüs dışında geçirdikleri süre boyunca sağlanan öğrenme ortamından aldıkları akademik doyuma ilişkin dikkat çekici temalara ulaşılmıştır. Elde edilen temalar ve alt temalar şu şekildedir: “Üniversitenin farklı ülkelerden ve etnik kökenden gelen öğrencilerin bulunduğu kapsayıcı bir eğitim ortamı sağlamak hususundaki hazır bulunuşluğu” teması, yükseköğretim kurumunun politika belgelerinin önemini, uluslararası bir kampüsün gerekliliği, bilinçlendirme ve ağ oluşturma etkinlikleri alt temalarını içermektedir. “Akademik süreçlerle ilgili memnuniyeti artırma beklentileri” teması, akademik materyal desteği, yaparak öğrenme (staj için daha fazla zaman ayırma), akademik çevre ile daha fazla etkileşim alt temalarını içermektedir. “Öğrenciler arasında başarılı bir çeşitlilik yönetimi ile uluslararası bir kampüs yaratma beklentileri” teması, personel, akademik personelin nitelikleri ve bireysel öğrenci tiplerine ve öğrenen geçmişlerine duyarlılık, dünyanın farklı bölgelerinden daha fazla öğrenci çekme, öğrenciler ve mezunlar arasındaki iletişim çerçevelerinin oluşturulması, yüksek sıklıkla yapılan müfredat dışı etkinlikler alt temalarını içermektedir.
Keywords: Çeşitlilik Yönetimi; Akademik Memnuniyet Deneyim; Kültürel Çeşitlilik; Uluslararasılaşma