YOLSUZLUK, GELİR EŞİTSİZLİĞİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: KIRILGAN BEŞLİ ÜLKE ÖRNEĞİ (1995-2019) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Ekonomik büyüme, ülkeler için öncelikli makro-ekonomik hedefler arasında olmakla birlikte hem ekonomik büyümenin etkilediği hem de etkilendiği sosyal ve ekonomik faktörlerin olduğu bilinmektedir. Ekonomik büyümeyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi ülkelerin istikrarlı bir ekonomik büyüme ve gelişim trendi izlemesi açısından önemli görülmektedir. Bu çalışmada ekonomik büyümeyi etkilediği düşünülen faktörlerden yolsuzluk ve gelir eşitsizliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi 1995-2019 dönemi için Kırılgan Beşli ülkeleri örnekleminde ampirik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.  Panel veri analiz yönteminin kullanıldığı analiz kapsamında yolsuzluk değişkenini temsilen yolsuzluk endeksi, gelir eşitsizliğini temsilen gini katsayısı, ekonomik büyümeyi temsilen ise kişi başı reel gayrisafi milli hasıla değeri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yolsuzluk endeksindeki artışın Meksika’da ekonomik büyümeyi olumsuz; gelir eşitsizliğinde meydana gelen artışın ise Hindistan, Meksika ve Güney Afrika’da ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma modelinin kontrol değişkeni brüt sabit sermaye oluşumundaki artış ise Brezilya ve Güney Afrika’da ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilerken; Hindistan’da ise ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Keywords: Yolsuzluk; Gelir Eşitsizliği; Ekonomik Büyüme; Kırılgan Beşli; Panel Veri Analizi