PSİKOLOJİ VE PAZARLAMA: 2019-2022 YILLARI ARASINDA PSYCHOLOGY & MARKETING DERGİSİ’NDE YAYINLANAN MAKALELERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Pazarlamanın altın kuralı insan davranışını anlamak ve hedef kitleye yönelik etkili strateji geliştirmektir. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılama amacı güden pazarlamacılar, tüketici psikolojisini anlama ve yorumlama aşamasında psikoloji biliminden yararlanmaktadır. Bu anlamda, pazarlama ve psikoloji bilim dallarının birbirini tamamlar nitelikte olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu çalışmada, pazarlama ve psikoloji alanlarındaki güncel araştırmaları tespit edebilmek ve gelecekteki araştırmalara ışık tutabilmek amacıyla 2019-2022 yılları arasında Psychology & Marketing Dergisi’nde yayınlanan makalelerin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki veriler Web of Science veri tabanından sağlanmış olup, Vosviewer yazılımından yararlanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, P&M’de en çok atıf alan yazarların ‘Moriuchi, E’, ‘Dwivedi, YK’, ‘Marriott, HR’, ‘Wang I’, ‘de Angelis, M’ olduğu görülmüştür.  En etkili kurumların ‘Hong Kong Politeknik Üniversitesi’, ‘Auckland Teknoloji Üniversitesi’, ‘Portsmouth Üniversitesi’, ‘Austin Teksas Üniversitesi’ ve ‘Bournemouth Üniversitesi’ olduğu tespit edilmiştir. En sık kullanılan anahtar kelimelerin ise ‘Yapay Zeka’, ‘Sosyal Medya’, ‘Covid-19’, ‘Sürdürülebilirlik’, ‘Öfke’, ‘Tüketici Davranışı’, ‘Yardım’ ve ‘Antropomorfizm’ kelimeleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Pazarlama; Psikoloji; Psychology & Marketing Dergisi; Bibliyometri; Bibliyometik Analiz.