MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERİN FİNANSAL PİYASALAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Öz: Küresel çapta yaşanan makro ekonomik değişkenlerden ve değişimlerden hem ülke ekonomileri hemde diğer finansal piyasalar etkilenmektedir. Türkiye uzunca bir süredir finansal piyasalarını etkileyen siyasi ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Küresel finansal krizin ardından Türkiye finans piyasalarında yatırımcılar  için riskleri de beraberinde getiren iniş çıkışlar yaşandı. Bu çalışma, makroekonomik değişkenler ile borsa endeksi arasındaki ilişkiyi 2010-2015 yılları arasında Türkiye örneğinde aylık veriler kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. GSYİH, Döviz Kuru, Enflasyon Oranı, M2 gibi makroekonomik faktörlerin ve Ham Petrol Fiyatları, Altın Fiyatları gibi küresel faktörlerin İMKB üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmak için birim kök testleri (Augmented Dickey–Fuller, Phillips Perron) ve OLS modeli uygulanmıştır.  Ampirik bulgular, Döviz Kuru, M2, GSYİH, Altın fiyatları ve Petrol fiyatlarının İMKB 100 Endeksi'ni önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, enflasyon oranının İMKB 100 endeksine katkıda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur.
Keywords: Makroekonomik değişkenler; BIST (Borsa İstanbul); TÜFE (Tüketici Fiayt Endeksi); COP (Ham Petrol Fiyatı); Döviz Kuru; Türkiye