DİJİTAL DİPLOMASİDE YUMUŞAK GÜCÜN ÖNEMİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Devletlerarası müzakere sanatı olarak tanımlanan “diplomasi”, uluslararası ilişkilerde kullanılan bir terimdir. Diplomatların çeşitli konulardaki etkili iletişim becerisine göre şekillenmektedir. Son dönemin önemli bir diplomasi türü ise, dijital diplomasi olarak bilinen yeni bir diplomasi biçimidir. Dijital diplomasi, diplomatik hedeflere ulaşmak amacıyla internet ve modern iletişim teknolojilerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Böylece diplomasi kurallarını değiştirmeksizin, aksine onu daha geniş kazanımlar düzeyine yükseltmek mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda makalenin temel, dijital diplomaside yumuşak gücün önemini keşfetmektir. Yumuşak gücün kamu diplomasisinde önemli bir rol oynadığını ve 21.yüzyılda dijital diplomasi yoluyla diplomatik bir hedefe ulaşmak için etkin kullanımın mümkün olabileceğini belirlemektir. Yöntem olarak ilgili bilimsel kaynaklardan diplomasinin tarihsel kökeni ve gelişimi araştırılmıştır. Makale, diplomasinin modern biçimi olan dijital diplomasinin bilimsel eserlerin yansıra, sosyal medyadaki örnekleriyle incelenmesini kapsamaktadır. Yumuşak güç sonuç olarak, bir ülkenin veya kuruluşun başkalarını etkileme ve hedeflerine zorlama yerine cazibe ve ikna yoluyla ulaşma yeteneğini tanımlayan bir güçtür. Yumuşak güç kültür, değerler ve diğer zorlayıcı olmayan yollarla başkalarının tercihlerini ve davranışlarını şekillendirme yeteneğidir. Yumuşak güç, siyasi hedeflere ulaşmak için askeri veya ekonomik zorlamanın kullanılmasını içeren sert güçten çok farklıdır. Yumuşak güç, ilişkiler kurmaya, işbirliğini teşvik etmeye, kalpleri ve zihinleri kazanmaya dayanır. Bu nedenle, modern dünyada daha etkili ve sürdürülebilir bir yolu olarak görülür.
Keywords: Dijital diplomasi; Kamu diplomasisi; Geleneksel diplomasi; Sert güç; Yumuşak güç.