KUAFÖRLERİN İŞ YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Kuaförler, gün boyu insanlarla sürekli iletişim halinde olan, yoğun çalışma yaşamına sahip bir meslek grubudur. Bu grupta çalışan kişilerin mesai saatlerinin fazla, dinlenme sürelerinin az oluşu bunun dışında stresli ve yorucu bir iş yaşamı sürmeleri iş yaşam kalite durumlarını araştırmaya sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, kuaförde çalışan iş görenlerin iş-yaşam kalitesini belirlemek ve demografik özelliklere göre farklılıklar olup olmadığını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, Bartın ilinde çalışan, araştırmaya katılmayı kabul eden 80 kuaför çalışan katılımıyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yöntemi kolayda örneklem olarak belirlenmiştir. Hazırlanmış olan anket formu Google Forms aracılığıyla çalışanlara gönderilerek veriler toplanmıştır. Çalışmada kuaför iş görenlerin iş yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla Çiçek’in (2005) geliştirdiği; geçerlik ve güvenirliğini Aba’nın (2009) yaptığı “İş Yaşam Kalitesi Ölçeği” uygulanmıştır. Ölçek, üç boyuttan meydana gelmektedir. Bunlar; iş ortamı, çalışma koşulları ve sağlanan hizmetler boyutları olup, ölçekte 15 ifade yer almaktadır. Çalışmada ulaşılan verilerin analizleri SPSS paket programı ile yapılmıştır. Çalışmada ulaşılan veriler, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Kurulan modeller doğrultusunda regresyon analizleri ve manova analizi yapılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre elde edilen sonuca bakıldığında, demografik özelliklerin iş yaşam kalitesi ölçeğini etkilediği söylenebilir. Yapılan manova analizi sonucunda katılımcıların yaşlarına göre çalışma koşulları boyutu ve sağlanan hizmetler boyutu puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır.
Keywords: İş; Yaşam; Kalite; İş Yaşam Kalitesi; Kuaför.