SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFİ OLARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM VE GÖNÜLLÜ VERGİ UYUMU İLİŞKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
2015 yılında kabul edilen onyedi sürdürülebilir kalkınma hedefinden biri de sürdürülebilir tüketimdir. Dünya'nın kapasitesi göz önünde bulundurularak her bireyin iyi ve sağlıklı yaşamasını amaçlayan sürdürülebilir tüketim hedefine ulaşmada temel finansman kaynağı ise diğer onaltı hedefte de olduğu gibi vergilerdir. Vergi gelirlerindeki artış kalkınma hedeflerine ulaşmada olumlu katkı sağlarken, vergi uyumundaki artış ise vergi gelirlerini arttırarak, süründürülebilir tüketim hedeflerine hizmet etmektedir. Bu bağlamda vergi uyumu sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin finansmanı açısından önem arz etmektedir. Bu önem vergi uyumunu etkileyen faktörlerin incelenmesini öncelikli hale getirmektedir. Sosyal normlar diğer faktörlerin yanı sıra vergi uyumunu etkileyen unsurlar arasında yer alır.  Sürdürülebilir tüketim de sosyal normlardan etkilenen bir kalkınma hedefidir.  Bu çalışmada sürdürülebilir kalkınma amacı olarak sürdürülebilir tüketim ile bu amaca hizmet eden bir araç olarak vergi uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan saha araştırması sonucunda sürdürülebilir tüketim davranışı ile vergi uyumunu arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu anlamda, sosyal normların sürdürülebilir tüketim davranışı üzerindeki her olumlu etkisinin vergi uyumunu ve dolayısıyla vergi gelirlerini arttırarak sürdürülebilir kalkınmaya olumlu katkı sağlayabileceği söylenebilir.
Keywords: Sürdürülebilirlik; Sürdürülebilir Kalkınma; Gönüllü Vergi Uyumu; Sürdürülebilir Tüketim Davranışı; Vergilendirme.