COVİD-19 PANDEMİSİNİN PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLERİNİN SOSYAL POLİTİKA BAĞLAMINDA İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Covid-19 salgını insanlığı derin bir korku ve endişe duygusuna sürüklemiştir. İnsanlığın mevcut yaşam pratikleri ile kontrol altına alınması oldukça zor ve bulaşma hızı yüksek ölümcül bir küresel salgın ile karşı karşıya kalınmıştır.  İnsan ve toplumu çok yönlü etkileyen salgınlar, yapısal ve işlevsel değişimlere neden olabilen biyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik olgudur. Bu araştırmanın amacı Covid-19 salgınıyla birlikte alınan tedbirler çerçevesinde ortaya çıkan sosyal kısıtlamaların birey ve toplum üzerindeki etkilerinin sosyal politikalar bağlamında incelenmesi ve psiko-sosyal etkilerine karşı çözüm politikalarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde kütüphane ve internet ortamında “Covid-19”, “psikolojik ve sosyal etkiler” anahtar kavramlarıyla taramalar yapılmıştır. Bu tarama sonucu amaca uygun bulunan makale, tez ve kitaplar incelenmiştir. Betimsel analizin kullanıldığı araştırma sonunda; Covid-19 salgınıyla birlikte alınan tedbirler çerçevesinde sosyal etkileri yine sosyal politika bağlamında ele alıp çözümleme yapılmıştır. Bugünkü dinamikler ışığında bakıldığında insanlık değerlerinin, evrensel norm ve değerlerin (Örneğin: Merhamet duygusu) yeniden canlanması, küreselleşmesi, yükselişe geçmesi bakımından bir momentum hareketi yaşanmaktadır. İnsanlık, insan ve tabiata karşı yeniden bir özbilinç kazanmakta ve tabiat değerlerine karşı saygılı ve sorumlu davranmanın; insan onuruna ve değerlerine yaraşır bir dünya düzeni için insanın aslına rücu ettiği yeni bir rönesans yaşanmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Keywords: Covid-19 pandemisi; psiko-sosyal etki; sosyal politika; izolasyon; kısıtlanma