ÇALIŞANLARIN TEKNOSTRES ALGILARI İLE İŞKOLİKLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Son yıllarda küresel işletmelerin faaliyetlerinin dijital ortama geçiş sürecinde yardımcı olacak şekilde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı artmaktadır. Çalışanlar pek çok teknolojiyi kullanmak durumunda kalmaktadır. Bu gelişmelerle çalışanlarda teknolojinin karanlık tarafı olarak nitelendirilen teknostres olgusu deneyimlenebilmektedir. Teknostres, organizasyonlarda birey ve teknoloji ortamı arasındaki dengesizlik sonucu oluşmaktadır. Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin çalışanlarda işkolikliği artırdığı belirtilmektedir. İşkoliklik, bireyin işe yoğun ilgi duyması, içsel baskılar sonucunda kendini çalışmaya zorlanmış hissetmesi olarak açıklanmaktadır.Araştırmanın amacı kamu sektöründe ve özel sektörde çalışanların teknostres algısı ve işkoliklik düzeyi arasındaki ilişkileri inceleyerek, kavramların demografik değişkenler açısından farklılıklarının olup olmadığını belirlemektir. Nicel araştırma tasarımı kapsamında yüz yüze ve online anket yöntemleri kullanılarak 202 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS 22 aracılığıyla analiz edilmektedir. Araştırmada betimsel analizler, korelasyon, regresyon ve faktör analizleri, anova, t-testi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çalışanların teknostres algıları ile işkoliklik düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler ortaya çıkmıştır. Teknostres algısının cinsiyet açısından, işkoliklik düzeyinin medeni durum açısından farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca, işkoliklik eğitim durumu açısından da farklılık göstermektedir. Araştırmanın alanyazındaki bilgi birikimine katkı sağlaması beklenmektedir. Anahtar Kelimeler: Teknostres, İşkoliklik, Kamu sektörü, Özel sektör, Nicel araştırma
Keywords: Teknostres; İşkoliklik; Kamu sektörü; Özel sektör; Nicel araştırma