SOSYAL MEDYANIN BAŞKALARINDAN GERİ KALMAMA VE SNOP ETKİLERİ ARACILIĞIYLA GÖSTERİŞÇİ TÜKETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Gösterişçi tüketim, mal ve hizmetleri tüketerek insanların temel ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, gerçekleştirdiği tüketim faaliyetleriyle başkalarını etkilemek isteyen kişilerin yaptığı tüketim biçimini açıklamaktadır. İnsanların kendi statülerini ve saygınlıklarını başkalarına göstermek için satın alma faaliyeti gerçekleştirdikleri bir davranış biçimidir. Sosyal medya gelişen teknoloji ile birlikte gösterişçi tüketim için uygun bir ortam haline gelmektedir. Bu çalışmanın amacı; sosyal medyanın gösterişçi tüketim üzerindeki etkisini analiz etmek, snop ve başkalarından geri kalmama faktörlerinin bu değişkenler arasında ne ölçüde aracı etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktır. Bu araştırmada sosyal medyayı aktif olarak kullanan 282 kişiden online anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre, demografik faktörlerin etkisi, yaş ve gelir düzeyine göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS Statistics 26 ve IBM AMOS 23 programları kullanılarak yapılmıştır. Snop etkisi ve başkalarından geri kalmama etki faktörlerinin aracılık etkisi için kurulan iki yapısal eşitlik modeli sonucunda değişkenler arasında anlamlı bir etki bulunmuştur.
Keywords: Sosyal Medya; Gösterişçi Tüketim; Snop Etkisi; Başkalarından Geri Kalmama Etkisi; Yapısal Eşitlik Modeli