ÇOCUK KORUMA KANUNU KAPSAMINDA HAKKINDA KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI ALINAN ÇOCUKLARA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: OSMANİYE İLİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Çocuk, toplumsal yapıyı oluşturan temel dinamiklerden biridir. Çocukların riskli ortam ve davranışlardan uzaklaştırılarak bedensel, zihinsel, sosyal, sağlık ve ekonomik açıdan desteklenmesi çocukların gelişimi için önem arz etmektedir.  Bu yüzden aile başta olmak üzere bütün birey ve kurumlara roller düşmektedir.  Bu bağlamda merkezi yönetim tarafından çocuklara yönelik olarak koruyucu ve önleyici politikalar geliştirilmiştir. Bu politikalardan birisi de 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’dur. 5395 sayılı kanun kapsamında Osmaniye ilinde ilgili mahkemelerce haklarında tedbir kararları verilen çocuklar çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı dezavantajlı konumda bulunan çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında Osmaniye ilinde 2021 yılında tedbir kararı verilen çocukların analiz edilerek çocuklara yönelik yapılacak iyileştirme çalışmaların belirlenmesidir. Örneklemini Osmaniye ilinde 5395 sayılı kanun kapsamında hakkında tedbir kararı verilen 366 çocuğun oluşturduğu bu araştırmada nicel araştırma ve ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, henüz 18 yaşını tamamlamamış çocuklara yönelik alınan tedbirlerin temel nedeni olarak aile kurumunun üzerine düşen görevi yerine getiremediği ya da ihmal ettiği görülmektedir. Bu sebeple ilgili kamu kuruluşunun mevcut risklerin ortadan kaldırılması noktasında kalıcı politikalar geliştirmesi gerekmektedir. Bunun yanında anne babaların çocukları ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla sosyal ve ekonomik destek uygulamaları yapılarak ailenin ekonomik anlamda iyileştirilmesi ve aile içi eğitimler verilerek ailelerin bilinç düzeyinin artırılması elzemdir.
Keywords: Çocuk Koruma Kanunu; Koruyucu ve Önleyici Hizmetler; Tedbir Kararı; Korunmaya Muhtaç Çocuk.