KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PERSPEKTİFİYLE SOSYAL SORUMLU İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE BİREYSEL PERFORMANS İLİŞKİSİNİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEN ANLAMAK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Her işletme rekabet ve sürdürülebilirlik endişeleri taşır. İşletmeler, bu endişeleri hafifletmek veya ortadan kaldırmak için sosyal sorumlu davranırlar. Böylece, yasa ve sözleşmelerin ötesinde kendi istekleriyle çalışanların, müşterilerin, toplumun refah kalitesini geliştirmeyi ilke edinir, yerel ve küresel anlamda kalkınmaya destek olurlar. Bu sürecin insan kaynakları yönetimi üzerinden yürütülmesi sosyal sorumlu insan kaynakları yönetimine işaret eder. Bu araştırmada, insan kaynaklarının sosyal sorumluluğa yönelik eylemlerini çalışan odaklı yürütme istekleri, paydaş, sosyal sistem, kurumsal ve kurumsal sorumluluk performansı teorileriyle açıklanmaktadır. Bu noktada iç paydaşlar olarak çalışanların kurumlarına karşı ait olma hissi geliştirmeleri, bağlılık duymaları, verimli olmaları ve onların değerli olduklarını hissetmeleri için atılacak adımlarda sosyal sorumlu insan kaynakları yönetimi önemli rol üstlenir. Araştırmada sosyal sorumlu insan kaynakları yönetiminin bireysel performansa olan etkisini ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış ve kolayda örnekleme yöntemi ile 201 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma hipotezini test etmek için nicel yaklaşım benimsenmiş, araştırmanın ölçüm modeli ve modele ilişkin yapısal analizler SmartPLS 4.0.8.3 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda çalışan haklarına ilişkin endişeleri ortadan kaldırmada, çalışanların verimliliğini ve performansını artırmada sosyal sorumlu insan kaynakları yönetiminin etkili olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada sosyal sorumlu insan kaynakları yönetimi ile iç paydaşların önceliklendirildiği, ayrıca kurumsal, yerel ve küresel anlamda fayda yaratan bir uygulama olduğu küresel ekonomide önemli bir yeri olan otomotiv sektöründe ortaya konulmuştur. Yapılan araştırmada bireysel performansın öncülü olarak sosyal sorumlu insan kaynakları yöntemine ilişkin teorik ve pratik çıkarımlara yer verilmiş, gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Kurumsal sosyal sorumluluk; sosyal sorumlu insan kaynakları yönetimi; bireysel performans; otomotiv sektörü.