JCI TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ HASTANELERDE KRİZ YÖNETİMİ: BÜYÜK KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ İLETİŞİMİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Hizmet sektöründeki kurum-kuruluşların her an karşılaşabilecekleri doğal kaynaklı kriz durumları bulunmaktadır. Deprem bu doğal kaynaklı kriz durumlarından bir tanesidir ve Türkiye’de 06.02.2023 tarihinde Büyük Kahramanmaraş depremi meydana gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı 06.02.2023 Kahramanmaraş depreminde hastane-hastane gruplarının sağlık turistlerine yönelik kriz algısını ve iletişim yöntemini incelemektedir. Çalışmada nitel araştırma durum çalışması deseni benimsenerek veri toplama tekniği olarak doküman incelemesi kullanılmış olup, veri analiz tekniği olarak içerik analizi tercih edilmiştir. Örneklem grubunu ise Türkiye’de Joint Commission Certificate sertifikasında sahip 22 hastane vehastane gruplarının 06.02.2023 - 06.03.2023 tarihleri arasında Kahramanmaraş depremi ile ilgili web sitesi ve sosyal medya (facebook, instagram, twitter, linkedin) paylaşımları oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda “Deprem Yaralanma ve Hastalıkları” ve ”Deprem Psikolojisi” içerikli iki tema, “Depremde Yardım”, “Depremde Hijyen”, “Depremde İletişim” ve “Geçmiş Olsun ve Başsağlığı” içerikli dört kategori keşfedilmiştir. Çalışmanın asıl amacı olan sağlık turistlerine yönelik ise herhangi bir bulgu elde edilememiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda hastane-hastane grupları için politika aracı olarak bazı teorik ve pratik çıkarımlarda bulunulmuştur.
Keywords: JCI Akreditasyonu; Sağlık Turisti; Deprem; Kriz Yönetimi İletişimi; Hastane Sosyal Medya.