BANKALARDA ENTEGRE RAPOR, ÖZKAYNAK MALİYETİ VE ÖZKAYNAK GETİRİSİ İLİŞKİSİ: BORSA İSTANBUL İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Kurumsal şeffaflığa yönelik artan gereksinimler, firmaları ekonomik, sosyal ve çevresel performansları hakkındaki bilgileri hissedarlarına, yatırımcılarına ve genel olarak paydaşlarına raporlamayı teşvik etmiştir. Ancak, birçok kurumsal rapor analiz edilmesi aşamasında zorluklar içermektedir. Bu sorunu en aza indirmeye yardımcı olmak için entegre raporlar ortaya çıkmıştır. Bu raporlar, firmanın risk yönetimi, sosyal ve çevresel konulardaki girişimleri ve kurumsal yapısı gibi pek çok finansal olmayan veriyi ele almaktadır. Kısacası, firma faaliyetleri hakkında bütünleşik ve kapsamlı bilgiler içermektedir. Bu sayede, firma performansının daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, entegre raporların açıklanmasının Borsa İstanbul’a (BİST) kayıtlı bankaların özkaynak maliyeti ve finansal performansı (özkaynak getirisi) üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, yedi yıllık bir süre boyunca (2015–2021) BİST Banka endeksinde işlem gören bankaları incelemektedir. Bankaların entegre raporlarının hem özkaynak maliyeti hem de özkaynak getirisi üzerindeki etkisini analiz etmek için çoklu regresyon modeli kullanılmıştır. Panel veri metodolojisini uyguladıktan sonra elde edilen ampirik sonuçlar, bankaların özkaynak maliyeti ve özkaynak getirisi ile bir entegre raporun açıklanması arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Araştırma, entegre rapor açıklanmasının özkaynak maliyetine ve finansal performansa etkisine ilişkin sınırlı araştırmalara yenilerini ekleyerek akademik literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Keywords: Özkaynak Maliyeti; Özkaynak Getirisi; Entegre Rapor; Banka; Borsa İstanbul