BİR SOSYAL GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ OLARAK KADIN KOOPERATİFLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Sosyal girişimcilik, sosyal ve ekonomik olguların iç içe geçtiği, toplumsal bir değer yaratmayı önceliklendirerek, toplumsal düzene ve kalkınmaya fayda sağlayacak yeni perspektifler geliştiren bir girişim modelidir. Ortak ve yerel hareketlerle sürdürülebilir kalkınma ve ilerlemeyi hedefleyen sosyal girişimler, ekonomik kazançtan ziyade toplumsal başkalaşım ve faydaya önem veren, uzun vadede toplumun desteğini de elde ederek sosyal ve toplumsal sorunların çözümüne odaklanan yapılardır. Topluma karşı sorumlu olma ilkesi üzerine kurulu modeller olan kooperatifler, içinde bulundukları yerel toplumların sürdürülebilir kalkınması için çalışmaları nedeniyle, aynı zamanda birer sosyal girişimdirler. Kadınları sosyoekonomik olarak güçlendirmeyi ve toplumsal rollerinin önemini ortaya çıkarmayı amaçlayan kadın kooperatifleri de günümüzde küresel ve ulusal düzeyde önem kazanan sosyal girişimler olarak kabul edilmektedir. Kadın kooperatiflerinin sosyal girişimcilik boyutu ve kooperatiflerin kurulmasında öncülük eden sosyal girişimcilerin kendi sosyal girişimcilik algılarını incelemek amacıyla nitel araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Denizli ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 8 kadın kooperatifi oluşturmaktadır. Araştırmada kadın kooperatiflerinin kurulmasına öncülük eden katılımcılar, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlanan sosyal ve ekonomik değerler nedeniyle kadın kooperatiflerini bir sosyal girişim olarak tanımlarken, kooperatifin kurulum ve sonraki süreçlerinde öncü oldukları, birlik ve bütünlük sağlayıcı bireysel yetkinlikleri ve sosyal ağları sebebiyle kendilerini sosyal girişimci olarak tanımlamışlardır.
Keywords: Sosyal Girişimcilik; Sosyal Girişimci; Kooperatif; Kadın Kooperatifi; Sosyoekonomik Kalkınma