BİST ORMAN, KAĞIT, BASIM ENDEKSİNDE KARLILIĞIN İŞLETME BAŞARISINA ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışma, Türkiye'nin BİST orman, kağıt ve basım endeksinde bulunan firmaların finansal performansını değerlendirmek amacıyla LOPCOW ve WASPAS gibi çok kriterli karar verme yöntemlerini kullanmaktadır. Çalışma, sektörel literatürü özetlemiş ve bu yöntemlerin çeşitli sektörlerde başarıyla uygulandığını göstermiştir. LOPCOW yöntemi, karmaşık kriterlerin analizinde etkili bir rol oynamaktadır. Çalışmada, 10 yıllık kârlılık oranları kullanılarak şirketlerin finansal performansı değerlendirilmiştir. ROE, genellikle en önemli gösterge olarak belirlenmiş ve şirketlerin finansal performansını en iyi yansıttığı görülmüştür. BKM genellikle daha düşük öneme sahip olmuş, ROA ve NKM ise diğer göstergelere kıyasla daha düşük öneme sahip olmuştur. WASPAS yöntemi ise farklı sektörlerde çeşitli uygulamalarda kullanılmıştır. Bu çalışmada, şirketlerin kârlılık performansını gösteren Waspas skorlarına dayalı analiz yapılmıştır. Alkim Kâğıt, genellikle en karlı firma olarak belirlenirken, Viking Kâğıt en düşük karlılık gösteren firma olarak saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, ROE'nin şirketlerin finansal performansını değerlendirmede önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sektörel farklılıkların daha derinlemesine incelenmesi, yönetim ve operasyonel stratejilerin analiz edilmesi, politika yapıcıların uygun politikalar geliştirmesi, yatırımcıların ve şirket yöneticilerinin daha fazla eğitim alması gibi öneriler sunulmuştur
Keywords: BİST; Orman Kağıt Basım Endeksi; Karlılık; İşletme Başarısı; LOPCOW - WASPAS