ULUSLARARASI PAZARLAMA KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Dünyada yaşanan hızlı küreselleşmeyle birlikte işletmeler, uluslararasılaşmaya her zamankinden daha çok önem vermeye başlamıştır. Teknolojide yaşanan ilerlemeler sonucunda oldukça etkili hale gelen küreselleşme, işletmeleri ticaret ve pazarlama anlayışlarını geliştirmeye yöneltmiştir. Bilgi, iletişim ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler, değişen ekonomik ve sosyal koşullar işletmelerin ürünlerini uluslararası piyasalara pazarlamalarını daha çok kolaylaştırmıştır. Küreselleşme ve dijitalleşmenin artmasıyla birlikte uluslararası pazarlama, işletmelerin uluslararası pazarlarda hedeflerine ulaşabilmeleri için etkili stratejilerden biri haline gelmiştir. Uluslararası pazarlamanın her geçen gün artan önemi karşısında gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların oranı da aynı düzeyde artmaktadır. Bu araştırmanın amacı 1982- 2022 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi’nin internet sitesinden erişilebilen ve uluslararası pazarlama konusu üzerine yazılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizini gerçekleştirmektir. Araştırma kapsamında elde edilen verilere göre yayımlanmış olan lisansüstü tezlerin önemli bir bölümü yüksek lisans tezlerinden oluşurken, yazım dilinin ise çoğunlukla Türkçe olduğu belirlenmiştir. Hazırlanan lisansüstü tezlerin en fazla İstanbul ve İzmir’de bulunan üniversitelerde, sosyal bilimler enstitülerinde ve işletme anabilim dalında hazırlandığı görülmektedir. Bununla birlikte tezlerde en çok işletme temelinde çalışıldığı ve anahtar kelime olarak uluslararası pazarlamanın kullanıldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Uluslararası pazarlama; Pazarlama; Uluslararası Ticaret; Bibliyometri; Uluslararası pazarlama stratejisi