KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE KRİZ YÖNETİM STRATEJİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Turizm sektörü büyümeye etkisi, istihdamı artırması, yabancı turistlerin gelişini teşvik etmesi ve toplam geliri artırması gibi nedenlerle ekonomilere büyük katkı sağlamaktadır. Ancak sektör, krizlere, çatışmalara, terörizme, doğal afetlere ve diğer olumsuz durumlara karşı hassastır. Bu araştırma Türkiye’de faaliyet gösteren ve Turizm Bakanlığı tarafından 1, 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı olarak sınıflanmış turizm yatırım ya da işletme belgesine sahip otellere odaklanmış, veriler Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir ve Nevşehir gibi çeşitli şehirlerde bulunan otel yöneticilerinden alınmıştır. Araştırmaya toplam 415 otel yöneticisi katılmıştır.Bu çalışmada kriz öncesi tedbirler, krizlerin tahmini ve kriz yönetimi süreçlerinin konaklama sektörü üzerindeki etkisi değerlendirilmekte, bu süreçlere bağlı olarak Türk konaklama sektöründe krizlerin etkisini azaltmak amacıyla yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar incelenmektedir. Türk konaklama sektöründe en büyük etkiye sahip olan en son kriz COVID-19 krizidir. COVID-19 krizinin ve diğer krizlerin Türk turizmine etkisi ve otel yöneticilerinin pandemi öncesinde, esnasında ve sonrasındaki yaklaşımları incelenmiştir. Otel yöneticilerinin COVID-19 salgınının Türk turizm sektörü üzerindeki etkisine ilişkin bakış açıları ve salgının etkilerine karşı uygulanan stratejileri değerlendirilmiştir. Olası krizlere karşı yapılan hazırlık ve planlama çalışmalarına bakıldığında, otellerin önemli bir kısmının krizi kontrol altına alma ve azaltma konusunda ileri düzeyde etkinlik ve hazırlık sergilediği görülmüştür. Potansiyel krizlere karşı eylem planları geliştirmek ve uygulamak amacıyla ekipler oluşturulmuş ve satış, pazarlama ve tasarruflar konusunda çalışmalar yapılmıştır.
Keywords: Konaklama Sektörü; Kriz Yönetimi; Turizm; Yönetim; COVID 19 Pandemi