KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ ÜZERİNDE SOSYO-DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışma kadınların güçlendirilmesi üzerinde sosyo-demografik faktörlerin etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma tanımlayıcı tipte bir çalışma olup araştırmanın çalışma grubunu, Kırıkkale ilinde Seyrantepe, Yuva ve Ovacık Mahallelerinde yaşayan farklı sosyo demografik özelliklere sahip, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 409 kadın oluşturmaktadır. Seyrantepe Mahallesi üst sosyo-ekonomik, Ovacık Mahallesi orta sosyo-ekonomik, Yuva Mahallesi alt sosyo-ekonomik koşullara sahip mahalleler olarak değerlendirilmiştir. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Anket formu 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmaya katılan kadınlara ilişkin sosyo-demografik bilgilere yer verilmiştir.  İkinci bölümde ise, Amerika Kalkınma Kuruluşu’nun (USAID) Değişim İçin İletişim Projesi (Change) kapsamında derlediği ve Baydur ile Uçan tarafından (2016) Türkçeye uyarlanan “Kadınların Güçlendirilmesi Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler, değişkenler arasında ilişki ve anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için grup sayısı iki ise İki Grup Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi, grup sayısı ikiden fazla ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; örneklem grubunun “Kadınların Güçlendirilmesi Ölçeği” alt ölçeklerinden aldıkları puanlar incelendiğinde; kadınların yeterince bağımsız hareket edebildiği, aile baskısı altında olmadığı ve ekonomik güvencesinin çok yüksek olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca kadınların yaş, eğitim ve medeni durum, çocuk sayısı, ikamet ettikleri mahalle, aylık gelir düzeyi, ilk evlilik yaşı ve çalışma durumu gibi sosyo-demografik değişkenler ile Kadınların Güçlendirilmesi Ölçeği alt ölçekleri arasında anlamlı farklar saptanmıştır.
Keywords: Aile baskısı; bağımsızlık; ekonomik güvence; kadın; kadının güçlendirilmesi; sosyo-demografik faktörler