EV İŞÇİLİĞİ EKSENİNDE KADIN EMEĞİ: ZORLUKLAR VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Ev işçiliği, iş hayatının önemli bir alanını meydana getiren ve çalışanların kendi evlerinde veya işverenlerin evlerinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ifade eder. Bu tür işler çoğunlukla ev dışında gerçekleştirilen geleneksel iş kollarından farklıdır ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında sıklıkla görülmektedir. Ev işçiliği, esnek çalışma saatleri ve işi evin rahatlığında gerçekleştirme olanağı gibi avantajlar oluştursa da çalışanlar için bir birçok zorluğu ve sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Ev işçiliği çalışanlara iş ve özel hayat arasında bir belirsizlik oluşturur. İşler evde yapıldığı için çalışma saatlerinde belirli bir düzen yoktur. Ayrıca ev işçiliğinde iş, evin işinin bitmesine odaklı bir çalışma olduğu için fazla mesai kavramı üzerinden tartışılmaktadır. Ev işçiliği gelişmekte olan ülkelerde genellikle karşımıza kadın işgücü olarak çıkmaktadır. Özellikle Türkiye'de ev işçiliğinde çalışan işçilerin sosyal güvenlik yoksunluğu, ücret düşüklüğü, çalışma ortamı ve saatleri, örgütlenme, iş sağlığı ve güvenliği konuları gibi çalışma hayatı kapsamında birçok alanda önemli sorunları bulunmaktadır. Bu çalışma ev işçiliği ve Türkiye’de ev hizmetlerinde çalışan kadın istihdamının sorunları hakkında tartışma ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacı ev hizmetlerinde çalışan kadın işgücünün yaşadığı sorunları ortaya çıkarmak, bu sorunlara ışık tutmak ve yaşanılan zorlukların önüne geçilmesi bakımından öneriler sunmaktır.
Keywords: Ev İşçiliği; Ev Eksenli Çalışma; Kadın İşgücü; Kadın Yoksulluğu; Kayıt Dışı İstihdam