ÖĞRETMEN ÖZERKLİĞİNİN YORDAYICILARI OLARAK ÖĞRENME MERKEZLİ LİDERLİK VE ÖĞRENME İKLİMİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu araştırma okullardaki öğrenme merkezli liderlik ile öğrenme ikliminin öğretmenlerin özerklikleri üzerindeki yordayıcılıklarını belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış nicel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili merkez ilçelerinde kamu okullarında görev yapan 343 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma sonuçları öğrenme ikliminin alt boyutlarından mesleki ilginin ve öğrenme merkezli liderliğin alt boyutlarından öğrenmeye dönük bir vizyon oluşturma ile öğrenme desteği sağlamanın öğretmen özerkliğinin pozitif yönlü ve anlamlı yordayıcıalrı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte toplam puanlar üzerinden yapılan regresyon analizi ve path analizi sonuçları öğrenme iklimi ve öğrenme merkezli liderliğin öğretmen özerkliğinin pozitif yönlü ve anlamlı yordayıcıları olduğunu ortaya koymuştur.  Bununla birlikte path analizi sonuçlarına göre öğrenme merkezli liderlik doğrudan yordayıcılığına ek olarak öğrenme iklimi üzerinden dolaylı olarak da öğretmen özerkliğini yordamaktadır. Merkeziyetçi ve hiyerarşik olarak yapılanmış eğitim sistemimizde öğretmen özerkliği ile öğrenme merkezli liderliğin ilişkisini ele alan bu çalışmanın alanyazına ve uygulamaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Öğretmen özerkliği; liderlik; öğrenme merkezli liderlik; öğrenme iklimi; okul yöneticisi.