İŞ BECERİKLİLİĞİ VE İŞE TUTULMA ARASINDAKİ İLİŞKİDE POLİTİK YETİNİN DÜZENLEYİCİ ROLÜNÜN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı,  iş becerikliliği ve işe tutulma arasındaki ilişkide politik yetinin düzenleyici etkisini incelemektir. Rekabetin giderek arttığı günümüzde örgütlerin, insan kaynakları planlamasında çalışanların iş becerikliliği, işe tutulmaları ve politik yeti düzeyleri önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. İş becerikliliği, bireylerin görevini yerine getirme ve işinde başarılı olabilme yeteneğidir. Bu beceriklilik, bireyin teknik bilgi ve deneyiminin yanı sıra iletişim ve problem çözme gibi genel becerileri ve ayrıca öğrenme ve uyum yeteneği ile ilgilidir. İş becerikliliği, bireylerin performansı, verimliliği, bağlılığı ve iş tatmini gibi kavramlar üzerinde doğrudan etkili olduğu için önemlidir. Örgütün başarısı üzerinde etkili olan diğer bir faktör olan işe tutulma kavramı ise iş becerikliliği gibi kişilik özellikleri, beceriklilik ve motivasyon gibi kavramlara bağlıdır. Ayrıca, örgütteki politikalar işe tutulma sürecinde rol oynayabilir; örgüt içi çekişmeler veya bireysel bağlantılar örgütü etkileyebilir. Bireylerin kariyer gelişimleri ve terfi ilerlemesi bakımından önemli kavramlardan biri olan politik yeti ise, bireyin örgütteki sosyal ilişkiler kurabilme, güç kazanabilmesi ve diğer bireyleri etkileyebilme yeteneğidir. Çalışma yaşamında, başarılı olabilmek iş becerikliliği ve işe tutulma kadar, çalışma ortamında etkili ilişkiler kurup yönetebilme ve sosyal ağları etkili bir şekilde kullanabilme yeteneği ile ifade edilen politik yetiye de bağlıdır. Bu çalışma kapsamında iş becerikliliği, işe tutulma ve politik yeti kavramlarının birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunun anlaşılmasının, hem örgütler hem de bireyler açısından önemli bir araştırma konusu olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın örneklemi, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde öğrenim gören ve kamu sektöründe çalışan 222 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Alan yazın incelendiğinde, iş becerikliliği ve işe tutulma arasındaki ilişkiyi araştıran az sayıda çalışma olsa da bu ilişkide politik yetinin düzenleyici etkisinin ele alındığı bir çalışmaya ise rastlanmamıştır. Araştırma analizlerinde SPSS 26, AMOS 24 ve PROCESS Macro V4.1 programları kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların iş becerikliliği ve iş becerikliliğinin alt boyutları olan görev, bilişsel ve ilişkisel beceriklilik alt boyutları ile işe tutulma arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca iş becerikliliği ile işe tutulma arasındaki ilişkide politik yetinin düzenleyici etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma kapsamında öncelikli olarak iş becerikliliği, işe tutulma ve politik yeti ile ilgili alan yazında var olan çalışmalar incelenmiş ve bu bilgilere dayanılarak uygulamalı bir çalışma oluşturularak bu konuda alan yazınına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Keywords: İş Becerikliliği; Görev Becerikliliği; Bilişsel Beceriklilik; İlişkisel Beceriklilik; İşe Tutulma; Politik Yeti.