İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK ÖNGÖRÜSÜ ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı İstihdam Edilebilirlik Öngörüsü Ölçeği’nin geliştirilmesi, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesidir. Çalışmada öncelikle alan yazın taraması yapılarak 39 maddenin yer aldığı madde havuzu oluşturulmuştur. Madde havuzunun kapsam geçerliliğini sağlamak amacıyla sosyal politika alanında çalışmalar yürüten 11 uzmanın görüşüne başvurulmuştur. Uzmanlardan alınan dönütler doğrultusunda ölçek maddelerinde çeşitli revizyonlar yapılmış ve 37 maddelik taslak ölçek elde edilmiştir. Taslak ölçek, üniversite son sınıf öğrencisi 521 örneklem üzerinde uygulanarak açımlayıcı faktör analizi (AFA) yapılmıştır. AFA sonrası oluşan ölçek yapısı 384 örneklem üzerinde uygulanarak doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Bu bağlamda AFA sonucu oluşan ölçek yapısı DFA ile test edilerek uyumluluğu kontrol edilmiş ve geçerliği sağlanmıştır.  Ölçeğin güvenirliliği ise iç tutarlılık üzerinden Cronbach Alfa katsayısı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22 ve SPSS AMOS programları kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; İstihdam Edilebilirlik Öngörüsü Ölçeği ilgili araştırmalarda kullanılabilecek, yeterli psikometrik özellikler ile yüksek derecede geçerlik ve güvenirlik kriterlerini sağlayan bir ölçektir.
Keywords: İstihdam Edilebilirlik; Geçerlik ve Güvenirlik; Açımlayıcı Faktör Analizi; Doğrulayıcı Faktör Analizi; Ölçek Geliştirme.