ÜÇÜNCÜ YAŞ TURİZMİ AÇISINDAN BURSA VE YEREL YÖNETİMLER BOYUTUNDA YAPILABİLECEKLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Dünya genelinde nüfusun yaşlanmasının sonuçları üzerine ilgi giderek artmaktadır. Önceleri gelişmiş ülkeleri daha fazla etkileyen bu durum, günümüzde gelişmekte olan ülkeleri de etkisi altına almıştır. Nüfusun yaşlanması; ekonomi, mimari, tıp, sosyoloji gibi birçok disiplini içeren bütünlüklü politikalar üretilmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Nüfusun önemli bir çoğunluğunu oluşturan yaşlı nüfusun mutluluğu ise toplumun genelinin refahını artırmak açısından önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkeler yaşlı politikalarında nitelik ve çeşitlilik açısından başarı sağlamak için, yaşam kalitesini yükseltme ve aktif yaşlanma stratejileri geliştirmeye odaklanmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde giderek artan yaşam standartları toplumun her kesimi gibi yaşlıların da istek, talep ve beklentilerini yükseltmiştir. Bu noktada genel olarak çoğunluğunu 50 yaş ve üzeri kişilerin oluşturduğu insanların, ikamet ettikleri ve ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına yaptıkları seyahatlerini ifade eden üçüncü yaş turizmi önem kazanmıştır. Bu çalışma ile Bursa kentinin üçüncü yaş turizmi açısından avantaj ve dezavantajları tartışılarak, üçüncü yaş turizminin Bursa’da gelişiminde yerel yönetimler boyutunda yapılabilecekler değerlendirilmektedir. Bursa kentinin turizm potansiyelini yaşlılar açısından değerlendirerek, üçüncü yaş turizminin kentin gelişimine sunabileceği katkıları vurgulamak çalışmanın nihai amacını oluşturmaktadır. Çünkü Bursa; tarihi dokusu, doğal güzellikleri, şifalı su kaynakları, sağlık potansiyeli, zengin mutfağı ve ulaşım olanakları ile üçüncü yaş turizmi açısından Türkiye’nin öne çıkan kentleri arasındadır.
Keywords: Türkiye’de üçüncü yaş turizmi; yaşlı turizmi; yerel yönetimler