GÜÇLENDIRICI LIDERLIK DAVRANIŞININ ÖRGÜT TEMELLI ÖZ-SAYGIYA ETKISI: ÇALIŞANLARIN ÖZ YETERLILIK ALGISI ARACI DEĞIŞKEN MI? (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı güçlendirici liderlik davranışının örgüt temelli öz-saygıya etkisinde çalışanların öz yeterlilik algılarının aracılık etkisini tespit etmektir. Araştırmanın verileri, Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel uçak kiralama işletmelerinde görev yapan 353 çalışandan yüz yüze anket tekniği ile toplanmıştır ve buna ek olarak anketlerde amaçlı örnekleme yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmada güçlendirici liderlik için Konczak ve arkadaşlarının (2000) geliştirdiği ölçek, öz yeterlilik için Schwarzer ve Jerusalem (1995)’in geliştirdiği ölçek ve örgüt temelli öz saygı için Pierce ve arkadaşlarının (1989) geliştirdiği ölçek kullanılmıştır. Analizler SPSS 25.0 ve Process Makro 4.0 programları ile test edilmiştir. Araştırmada frekans analizi, faktör ve güvenirlik analizleri, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, değişkenlerin birbirini etkileme durumunu test etmek için regresyon analizi uygulanmıştır. Ayrıca araştırmada aracılık rolünü tespit etmek için bootstrap yöntemini esas alan regresyon analizi kullanılmış olup çoklu bağlantı probleminin olmadığını test etmek için Sobel testi değerlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın bulguları neticesinde güçlendirici liderliğin örgüt temelli öz-saygıyı ve öz yeterlilik algılarını olumlu olarak etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, öz yeterlilik algıları örgüt temelli öz-saygıyı olumlu olarak etkilemiştir. Bunlara ek olarak, güçlendirici liderliğin örgüt temelli öz-saygı üzerindeki etkisinde öz yeterlilik algılarının kısmi aracılık rolü olduğu bulunmuştur.
Keywords: Liderlik; Güçlendirici Liderlik; Öz Yeterlilik; Örgüt Temelli Öz-Saygı; Aracı.