İŞLETMELERİN ULUSLARARASILAŞMASINDA SOSYAL AĞ PLATFORMLARININ KULLANIMININ ETKİSİ: KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu makale, sosyal ağ platformu (SAP) kullanımı ile firma uluslararasılaşması arasındaki ilişkiyi açıklayan kavramsal bir model geliştirmektedir. Model, ağ tabanlı uluslararasılaşma literatürünü eleştirel bir bakış açıyla irdeleyerek soysal ağ platformları aracılığıyla geliştirilen ağların firma uluslararasılaşmasını nasıl etkilediğini açıklar. Mevcut literatür ağların uluslararasılaşmadaki rolünü araştırmış olsa da bu çalışmalar çoğunlukla ticari ve kişiler arası ilişkilere odaklanmıştır. Fakat, internetin yükselişiyle birlikte, uluslararasılaşmak isteyen işletmelerin hızla artan bir oranda sosyal ağları kullanmaya başladıklarına şahit olmaktayız.Önceki araştırmalar, ağların rolüne geniş düzeyde ışık tutarken, sosyal ağların kendine özgü özelliklerini ve firma uluslararasılaşmasına olan özgün katkılarını açıklamakta eksik kalmaktadırlar. Belirtilen araştırma boşluğu üzerine inşa edilen bu çalışma, sosyal ağ platformları üzerinden kurulan sosyal ağların nasıl ve hangi mekanizmalar aracılığıyla firmaların uluslararasılaşmasını kolaylaştırabileceğini açıklayan kavramsal bir model geliştirerek literatüre önemli ve güncel bir katkı yapmaktadır. Bu çalışmada sosyal ağlar ve firma uluslararasılaşması arasındaki etkileşim, beş önermeyle eleştirel bir şekilde açıklanmaktadır. Bu çalışma, sosyal ağların iş yaşamındaki artan rolü düşünüldüğünde, sosyal ağlar ile firma uluslararasılaşması arasındaki ilişkiyi ampirik olarak test etmeyi amaçlayan gelecekteki çalışmalar için fırsatlar yaratmaktadır.
Keywords: Uluslararasılaşma; sosyal ağ platformları; sosyal ağlar; ağ kaynakları; küresel strateji.