KAMU YÖNETİMİNDE KOORDİNASYON VE AFET YÖNETİMİ: AFET BAKANLIĞI TARTIŞMALARI ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye özelinde yaşanan afetlerde kamu yönetiminin etkin ve yapıcı sonuçlar alabileceği bir bakanlık kurulması üzerine değerlendirme yapmak ve konuyu bu eksende tartışmaktır. Kamu yönetimi, bir ülkenin vatandaşa hizmet etmek amacıyla yürüttüğü en geniş, en kapsamlı ve de en karmaşık yapısıdır. Koordinasyonun önemi de kamu yönetimindeki bu karmaşaya rağmen belirlenen ve amaçlanan hizmetleri vatandaşa sunmaya devam etmesi; kendi içinde birimlerin hizmet sunmada boşluk kalmayacak şekilde eylemlerini güçlü bir ilişki ağında sürdürebilmesine bağlıdır. Olağan dönemlerden ziyade olağanüstü dönemlerde bahsi geçen koordinasyon, kamu yönetimi için hayati bir öneme sahiptir. Burada kilit nokta afet gibi olağanüstü sonuçların ortaya çıkardığı olumsuz durumların yerel ölçekte çözecek alanında ihtisaslaşmış kamu yönetimleridir. Bu çalışma ile Afet Bakanlığı kurulması üzerine ortaya atılan tartışmalar bu minvalde genel olarak değerlendirilmiştir. Afet Bakanlığının kurulması afet gerçeğini ortadan kaldırmayacağı gibi afetlerin meydana gelme sıklığına da etki edemeyecektir. Afetlerin salt sonuçlarını yönetecek bir kamu yönetimi biriminden ziyade afetlerin olumsuz sonuçlarını en aza indirecek ve afetlere giden süreci olumlu dışsallığa dönüştürme mekanizmalarına haiz bir yapılanma Türk kamu yönetimi için elzemdir. Sonuç olarak, kamu yönetimi birimlerinin ilgili alanlarında uzmanlaşmaları ve diğer kamu yönetimi birimlerini afet gibi olağanüstü dönemlerde koordineli bir şekilde sürece dâhil etme kabiliyeti, kurumların her yönüyle profesyonelleşmesi ve süreci yönetenlerin liyakatiyle doğrudan bağlantılıdır.
Keywords: Kamu Yönetimi; Koordinasyon; Afet; Afet Yönetimi; Afet Bakanlığı