TÜRKİYE’DE HALKLA İLİŞKİLER VE SAĞLIK İLİŞKİSİNİ KONU ALAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ (1992-2022) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Sağlık kurumlarında tüm birimler arasında iletişim süreçlerinin başarılı bir şekilde işlemesinde halkla ilişkiler çalışmalarının etkisi yadsınamaz bir gerçekliktir. Özellikle sağlık kurumlarının hedef kitleleri ile olan iletişimlerini güçlendirmede, onların zihinlerinde güçlü bir imaj yaratmada halkla ilişkiler çalışmalarının rolü her geçen gün artmaktadır.  Son yıllarda sağlık alanının büyük ivme kazanması ve bu bağlamda sağlık kurumlarının büyümesi, halkla ilişkiler çalışmalarının daha fazla öne çıkmasını sağlamıştır. Bu durum akademik alanda da karşılık bularak üzerine çok sayıda makale, kitap ve tez çalışmaları yapılmıştır. Mevcut çalışma ile Türkiye’de yapılan tez çalışmalarındaki eğilimler, bibliyometrik perspektiften ele alınmıştır. Bu çalışmada, halkla ilişkiler ve sağlık ile ilişkili hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerini bibliyometrik analiz ile inceleyerek söz konusu kavramlar ile ilgili akademik eğilimlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile YÖK’ün ulusal tez arama merkezinden elde edilen 21 lisansüstü tez çalışması analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde halkla ilişkiler ve sağlık ilişkisini ele alan tezlerin son on yılda artış gösterdiği, bu tezlerin halkla ilişkiler ve tanıtım anabilim dalı ve ilişkili anabilim dallarında ortaya çıktığı dolayısıyla sağlık ile ilgili anabilim dallarında halkla ilişkiler ile sağlık ilişkisini ele alan lisansüstü tez çalışması yapılmadığı sonucuna ulaşılmıştır.  Tezlerin büyük çoğunluğunun yüksek lisans tezlerinden oluştuğu, anahtar kelimeler bağlamında ise “halkla ilişkiler” kavramının öne çıktığı görülmüştür.
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim; Sağlık; Bibliyometrik Analiz; Lisansüstü Çalışmalar