KAVRAM ÖĞRETİM TEKNİKLERİYLE İLKOKUL 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNE YÖNELİK BİR EYLEM ARAŞTIRMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, kavram öğretim teknikleri kullanılarak yapılan ilkokul 1. Sınıf Hayat Bilgisi dersi “Ülkemizde Hayat” ünitesi kavramlarına yönelik kavram öğretiminin, ilkokul 1. Sınıf öğrencilerinin algılarında meydana getirdiği değişimi incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Sivas ili Zara ilçesinde resmi bir ilkokulun 1. Sınıfında öğrenim gören 20 öğrenciden oluşmuştur. Bu öğrenciler, ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemleriyle seçilmişlerdir. Verilerin toplanmasında ön algı formu, son algı formu ve öğrenci görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, “mahalle, köy, Kurtuluş Savaşı, millet, başkent, millî gün, millî bayram, tören, kutlama, millet meclisi, demokrasi, dinî gün, dinî bayram” kavramlarına yönelik olarak öğrencilerin tamamının; “turist, doğa, kültür, ilçe, il, tarih, cumhuriyet, bayrak, bağımsızlık” kavramlarına yönelik olarak öğrencilerin çok büyük çoğunluğunun; “devlet, ülke” kavramlarına yönelik olarak öğrencilerin büyük çoğunluğunun yapılan kavram öğretimine dayalı cevaplar verdiğini göstermiştir. Araştırmanın sonucunda, kavram öğretim teknikleri kullanılarak yapılan kavram öğretiminin, öğrencilerin kavramlara yönelik algılarında öğretime dayalı değişimler oluşturduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Hayat Bilgisi; ilkokul 1. Sınıf; kavram yanılgıları; kavram öğretimi; kavram öğretim teknikleri