ÇEVRESEL YÖNETİM VE İÇSEL PAZARLAMA – YERLİ HAVAYOLU ÇALIŞANLARI ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Talebin arttığı ve kaynakların azaldığı günümüz dünyasında, kaynakların etkin kullanılmasına yönelik kullanılan çevre yönetimi, kuruluşların hem kalite hem de sürdürülebilirlik uygulamalarında başı çekmektedir. Çalışmada Türk sivil havacılık sektöründe yerli havayolu şirketlerinde çevre yönetimi ve içsel pazarlama algısının etkileri araştırılmış, ilgili kavramların alt boyutlarının etkileşimi vurgulanmıştır. Araştırmada çevre yönetimi ölçeği ve iç pazarlama ölçekleri kullanılmıştır. Türkiye'deki yerli havayolu şirketlerinde çalışan 406 çalışandan elde edilen veriler SPSS 26.0 ve AMOS istatistik programları kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, iç pazarlama uygulamaları ile çevre yönetimi uygulamaları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Korelasyona ek olarak, içsel pazarlamanın çevre yönetimi üzerinde de etkisi vardır.
Keywords: Çevresel Yönetim; İçsel Pazarlama; Sivil Havacılık; Yerli Havayolu Şirketleri