İŞE ADANMAYA ÖRGÜTSEL ADALET PERSPEKTİFİNDEN BAKILABİLİR Mİ? AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Son yıllarda araştırmacıların ilgisini çekmeye başlayan bir kavram olan işe adanma, örgütsel başarı için kilit faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda çalışanlarda işe adanmanın ortaya çıkmasına sebep olan anahtar faktörlerin belirlenmesinin hem akademisyenler hem de uygulamacılar için önem arz ettiği söylenebilir. Dolayısıyla bu çalışma, örgütsel adalet algısının işe adanma üzerinde etkili bir faktör olup olmadığı sorusuna Türkiye bağlamında cevap bulmak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye'de eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 399 akademisyenden veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel adalet algısının işe adanma davranışını tüm alt boyutları ile birlikte pozitif yönde etkilediği ancak bu etkinin düşük düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Buna göre işe adanma davranışının ortaya çıkmasında etkili olan anahtar faktörlerin belirlenebilmesi için literatür kapsamında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemek mümkündür.
Keywords: İşe Adanma; Enerjik Olma; Adanma; Özdeşleşme; Örgütsel Adalet