TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ KÜMELENMELERİNİN FİRMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ :ANKARA İLİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Teknoloji alanında yaşanılan gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan küreselleşme sonucunda ticari engeller ortadan kalkmaya başlamıştır. Bu durum gerek ulusal gerekse uluslararası pazar alanlarına ulaşımı kolaylaştırmış ve bölgesel sanayi yığılmalarının önem kaybedeceği beklentisine yol açmıştır. Fakat beklentilerin aksine yerel ve bölgesel dinamikler daha fazla önem kazanmış ve kümelenme politikaları ortaya çıkmıştır.  Küresel pazarda rekabet gücü elde edebilmenin yerel dinamiklere bağlı olduğunu savunan kümelenme politikalarından elde edilen başarı, savunma sanayisi gibi stratejik öneme sahip sektörlerde de bu politikalardan yararlanılmasına neden olmuştur. Dünyada çeşitli örneklerinin görüldüğü savunma sanayisi kümelenmelerinin benzerlerini Türkiye’de de görmek mümkündür. Başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de savunma sanayisi kümelenmeleri bulunmaktadır. Savunma sanayisi kümelenmelerinin firmalar üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan durum çalışmasından yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında merkezi Ankara ilinde bulunan OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ve Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) üyesi 20 firma ile görüşülmüştür. Görüşmelerde uzman görüşü alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma verilerinden hareketle yapılan içerik analizi sonucunda, katılımcıların savunma sanayisi kümelenmelerinin firmalar üzerindeki etkisi ilişkin belirttikleri görüşler ve bunların ifade sıklıkları dört ana başlık altında toplanmıştır.
Keywords: Kümelenme; Savunma Sanayisi; Savunma Sanayisi Kümelenmeleri; Bölgesel Kalkınma; Coğrafya