FİRMA BÜYÜKLÜĞÜ VE SERMAYE YAPISI BAĞLANTISINI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN ÖRNEKLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırma, Türk bankacılık sektörü bağlamında firma büyüklüğü ile sermaye yapısı kararları arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemektedir. Kapsamlı bir panel veri yaklaşımı kullanarak bankaların karlılıkları, borç pozisyonları, büyüklük metrikleri ve makroekonomik göstergeler gibi temel değişkenleri kapsayan 10 yıllık yıllık verileri titizlikle topladık. Sabit etkiler paneli regresyon analizini kullanarak önemli içgörüleri ortaya çıkarıyoruz. Bulgularımız, özellikle Türk bankacılık sektöründe, log toplam aktiflerle ölçülen kurum büyüklüğünün, sermaye yapısı kararlarını şekillendirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca banka büyüklüğü ve enflasyonun, bu kararları çevreleyen değişkenliğin anlaşılmasında etkili faktörler olduğunu tespit ediyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde, kârlılık ve borç duyarlılığı oranlarının, Türk bankaları arasındaki sermaye yapısı kararlarındaki farklılıkları açıklamaya önemli bir katkı sağlamadığını görüyoruz. Bu bulgular, Türk bankacılık ortamında sermaye yapısı kararlarını yönlendiren incelikli dinamikler ve belirleyiciler hakkındaki anlayışımızı önemli ölçüde artırmaktadır.
Keywords: Finans Kurumları; Bankacılık Endüstrisi; Sermaye Yapıları; Panel Veri; Matematiksel Finans