EĞİTİM KURUMLARINDA STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, eğitim kurumlarında stratejik insan kaynakları planlaması incelenmiştir. Çalışmada, literatür taraması yapılmış ve konuyla ilgili ulusal ve uluslararası yayınlar gözden geçirmiştir. Bu nicel araştırma, konuyla ilgili değişkenleri en iyi şekilde incelemek amacıyla ölçekler kullanılarak veri toplamış ve analiz etmiştir. 403 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmada; Kaçmaz (2015) tarafından hazırlanan ölçeğin “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları” bölümünden yararlanılmıştır. Çalışma sonunda İK'nın planlaması alt boyutunda, özel okullarda görev yapan katılımcıların devlet okullarındakilerden daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Bu durum, özel okullardaki İK planlamasının daha etkili olduğunu ve öğretmenlerin bu konuda daha memnun olduğunu düşündürebilir. Ayrıca, İK'nın motivasyonu ve elde tutulması alt boyutlarında ise devlet okullarında görev yapan katılımcıların, özel okullarda görev yapanlardan daha yüksek puan aldığı gözlemlenmiştir. Bu durum, devlet okullarındaki İK stratejilerinin öğretmen memnuniyetini artırmaya yönelik etkili olduğunu ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerin işlerini daha uzun süre sürdürme eğiliminde olduklarını düşündürebilir. Genel olarak, stratejik İKY uygulamaları, İK planlaması, ücretlendirme, ödüllendirme, motivasyon ve sağlık ile iş güvenliği alt boyutlarında öğretmenlerin yöneticilere göre daha yüksek puan aldığı göz önüne alındığında, öğretmenlerin İKY politikalarına yönelik daha olumlu bir algıya sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca Yapılan analiz sonunda İKY’ne stratejik yaklaşım ile stratejik İKY uygulamaları arasında ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Buna göre İKY’ne stratejik yaklaşım ile stratejik İKY uygulamaları arasında ve İK’nın Elde Tutulması ve İş Güvencesi alt boyutu arasında pozitif ve orta düzey; diğer alt boyutlarla arasında ise pozitif ve zayıf düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır.
Keywords: Eğitim kurumları; İnsan Kaynakları; Planlama