AFET YÖNETİMİNDE EMNİYET TEŞKİLATI’NIN ROLÜ VE ÖNEMİ: KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Sanayi devrimi sonrasında şehirler, nüfus ve ekonomik anlamda gelişmeye başlamış ve hızlı bir şekilde üretim ve hizmet sektörünün merkezi olmuştur. Bunun bir sonucu olarak da günümüzde insanlar, yoğun olarak kentlerde yaşamaktadır. İnsanların kentlerde yaşama arzusunun giderek artması, doğal afetlerin olası etki ve hasarlarının beklenenden daha fazla olma riskini arttırmaktadır. Türkiye’de 7 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri, depremlerin kentlerde neden olabileceği olumsuz sonuçlara örnek teşkil etmektedir. Türkiye, yıllardır can ve mal kayıplarına neden olan doğal afetlerle mücadele etmektedir.  Bu noktada Türkiye’de daha sık görülen ve daha çok zarara neden olan doğal afet türü ise depremlerdir. Bu durum kentlerde depremlerin olası etkilerini azaltmak için ivedilikle önlemler alınması gerektiğine işaret etmektedir. Depremlerin olumsuz etkilerini önlemek ve azaltmak için de afet yönetim süreci önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Türk kamu yönetiminin önemli bir parçası olan Emniyet Teşkilatı’nın depremlerin olumsuz etkileri ile mücadele noktasında, afet yönetim sürecinde nasıl konumlandığı incelenmektedir. Emniyet Teşkilatı, depremlerle mücadele kapsamında özellikle afet sonrası acil müdahale ve iyileştirme çalışmalarında aktif olarak görev almaktadır. Depremlerde enkaz arama-kurtarma çalışmalarının yanı sıra deprem sonrası sürece ilişkin çok sayıda görev üstlenmektedir. Bu kapsamda Emniyet Teşkilatı, siber, havacılık ve kriminal daire başkanlıkları bünyesinde yürütülen çalışmalarla depremle mücadele çerçevesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışma, afet yönetimi kapsamında başta emniyet teşkilatı olmak üzere kurumların görev paylaşımı ve birbirleri ile koordinasyonun önemine dikkat çekmektedir.
Keywords: Afet; Deprem; Polis; Afet Yönetimi; Kriz Yönetimi