TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜKŞEHİRLERİN SAĞLIK HİZMETİ ETKİNLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Günümüzün küreselleşen dünyasında hızla gelişen ve değişen sağlık sistemlerinin kısıtlı kaynaklarla en yüksek faydayı sağlayacak şekilde sunulabilmesi, birey ve toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Sağlık sektöründe kaynakların etkin kullanımı, atıl kullanımın azaltılması ve daha iyi bir sağlık hizmeti verilmesi performans ölçümü yapılmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı Türkiye’de faaliyet gösteren sağlık kurumlarının sağlık göstergelerini kullanarak büyükşehir bazında etkinliğini belirlemek, etkin sınırda olmayan büyükşehirlerin verimsizliklerinin kaynadığını tespit etmek, atıl kullanımlarını hesaplamak ve etkin büyükşehirlerin süper etkinlik değerlerini saptamaktır. Bu kapsamda 4 girdi 3 çıktı değişkeninin kullanıldığı çalışmada 27 adet büyükşehir analize dâhil edilmiş ve büyükşehir bazında etkinlik hesaplaması yapılmıştır. Bu doğrultuda, 2020 Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’ndan alınan veriler kullanılmış ve araştırma verilerinin analizi için R Studio paket programlarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda CCR modeline göre 7 büyükşehir etkin olarak tespit edilirken, BCC modeline göre 14 büyükşehir etkin olarak tespit edilmiştir. Ayrıca etkin büyükşehirler arasında en etkin büyükşehrin Mardin olduğu görülmüştür.
Keywords: Veri zarflama analizi; Büyükşehirler; Sağlık Hizmeti; Etkinlik