KALIP YARGI VE ÖN YARGIYLA İLGİLİ YAPILAN ARAŞTIRMALARA YÖNELİK BİR İNCELEME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmada Scopus veri tabanının sosyal bilimler kategorisinde taranan kalıp yargı ve ön yargı ile ilgili araştırma makalelerinin bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. İlk olarak Scopus veri tabanında araştırmaya dahil edilecek çalışmalara yönelik kriterler uygulanmış ve 6057 çalışmaya ait veriye ulaşılmıştır. Verilerin analizi VOSviewer paket programı ile yapılmıştır. Öncelikle araştırma alanıyla ilgili makalelerin yıllar içerisindeki dağılımı incelenmiştir. Bibliyometrik analiz kısmında ise atıf analizi (Citation analysis), ortak yazar analizi (Co-author analysis), ortak atıf analizi (Co-citation analysis) ve anahtar kelime analizi (Coword analysis) yapılmıştır. Makalelerin yıllara göre dağılımı incelendiğinde genel olarak kalıp yargı ve ön yargı ile ilgili yapılan çalışmların artış eğiliminde olduğu görülmektedir. “Journal of Educational Psychology” ve “Social Science and Medicine” dergileri en fazla makaleye sahip dergidir. Anahtar kelime analizi sonucu, kalıp yargı ve ön yargı konusunda oldukça zengin bir çalışma alanının olduğunu göstermektedir. Scopus veri tabanının haricinde diğer veri tabanları da kullanılarak başka çalışmaların yapılması alana katkı sunabilir. Bu çalışmada incelenen makalelerin haricinde başka doküman türleri incelenebilir. Araştırma konusuyla ilgili yıl kısıtlaması yapılarak kalıp yargı ve ön yargı konusundaki eğilimler spesifik olarak ortaya konabilir.
Keywords: Kalıp yargı; ön yargı; bibliyometrik analiz; scopus; bilimsel harita analizi