KOBİLERİN İSLAMİ FİNANSA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA:ANKARA İLİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Literatürde kobilerin islami finansa ilişkin görüşlerini ölçen çalışmalar bulunmasına rağmen Ankara’da kobilerin islami finansa ilişkin görüşlerini ölçen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Kobilerin İslami finansa ilişkin görüşlerini ölçerek Ankara’da faaliyet gösteren kobiler için islami finansın benimsenmesine etki eden faktörleri belirlemektir. Bu çalışmada Kobilerin islami finansa ilişkin görüşlerini ölçmek için Sattar, Hamza ve Moghar’ın 2019 yılında geliştirdiği anketten yararlanılmıştır. Bu çalışmada İslami finansa ilişkin KOBİ’leri görüşleri ve islami finansın benimsenmesine etki eden faktörler ile islami finansa ilişkin tutum arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının incelemesi gayesiyle ilişkisiz ölçümlerde tek yönlü varyans analizi, t testi,  ve çoklu karşılaştırmalar içinse LSD testi ölçülmüştür. Yapılan bu çalışmada; İslami finansa karşı tutumun, demografik değişkenlerden firma yaşı, şirket türü ve faaliyet gösterdiği sektör ile aralarında herhangi anlamlı bir fark olmadığı ancak hali hazırda çalışılan banka türü ile gelecekte herhangi bir İslami banka ile çalışma niyeti arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği belirtilmiştir. Ayrıca çalışmada, İslami finansa karşı tutumun dini bağlılık, maliyet avantajı, IF ürünlerine ilişkin farkındalı ve bilgi, IF’nin saygılığı, işletmelere destek, yararlılık algısı, sosyal destek algısı ve algılanan davranışsal tutum değişkenleriyle arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişkinin bulunduğu; organizasyon kültürü ile devlet desteği arasında ise pozitif yönlü fakat zayıf bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır.
Keywords: İslami Finans; Kobiler; Kobilerin islami Finansa İlişkin Görüşleri; Ankara; Türkiye