EŞANLI DENKLEM MODELLERİNDE ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTININ ETKİLERİ VE ALTERNATİF TAHMİNCİLERİN KARŞILAŞTIRILMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, çoklu doğrusal bağlantı sorunu olan eşanlı denklem modellerinde çoklu doğrusal bağlantının etkisini azaltan ve daha kararlı tahminler veren alternatif tahmincilerin performanslarını karşılaştırarak en etkin tahminciyi belirlemektir. Bunun için çalışmada, Klein’ın 1950 yılında “Birleşik Devletler için İktisadi Dalgalanmalar” başlıklı çalışmasında formüle ettiği çoklu doğrusal bağlantı sorunu olan bir eşanlı denklem modeli kullanılmıştır. Model, geleneksel tahmincilerden iki aşamalı en küçük kareler ve üç aşamalı en küçük kareler, yanlı tahmincilerden ridge ve genelleştirilmiş maksimum entropi (GME) ile tahmin edilmiştir. Tahmincilerin performansları, bootstrap yöntemi ile elde edilen hata kareler ortalamaları ölçütüne göre karşılaştırılmıştır. Sonuçta, çoklu doğrusal bağlantı söz konusuyken en etkin tahminci GME bulunmuştur.
Keywords: Eşanlı denklem modeli; çoklu doğrusal bağlantı; üç aşamalı en küçük kareler; ridge; genelleştirilmiş maksimum entropi.