İŞYERİ NEZAKETSİZLİĞİ KAVRAMI ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İşyeri nezaketsizliği; bir iş ortamında saygısızlık, kaba davranışlar veya profesyonel olmayan tutumlar gibi hoşgörüsüz davranışları ifade etmektedir. Bu tür davranışlar işyerinde çalışanlar arasında veya çalışanlar ile yöneticiler arasında ortaya çıkabilmekte ve işyeri atmosferini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, “workplace incivility (işyeri nezaketsizliği)” ile ilgili yapılan araştırmaların analizi görselleştirilerek çalışmanın etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Web of Science (WOS)’ ta 1999-2023 yıl aralığında yayınlanmış olan çalışmaların bibliyometrik analizi VOSviewer (Version 1.6.9) paket programı ile analiz edilmiştir. “Workplace incivility” kavramının yer aldığı başlığın, içeriğinin ve anahtar kelimesinin tüm dillerde ve tüm yayın türlerinin taranması amaçlandığından 1,462 esere ulaşılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Yıl bazlı dağılıma bakıldığında en fazla yayın yapılan yıl 205 eser ile 2021 yılıdır. En fazla yayın türü 1,302 eser ile dergi makalesidir. Yayınlanan eserler en fazla 1,451 eser ile İngilizce dilindedir. Çalışmada en az 2 defa olmak koşuluyla aralarında ilişki bulunan ve en çok kullanılan anahtar kelimeler analiz edildiğinde anahtar kelimelerden en fazla kullanılanlar 210 tekrar ile workplace incivility (iş yeri nezaketsizliği), 301 tekrar ile incivility (nezaketsizlik), 109 tekrar ile bullying (zorbalık), 63 tekrar ile workplace bullying (işyeri zorbalığı) ve 50 tekrar ile emotional exhaustion (mental yorgunluk) ifadeleri olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, 1999-2023 yıl aralığında WOS’ ta yayınlanan çalışmaların bibliyometrik analizi ile sınırlıdır. Gelecekte yapılacak olan çalışmalar için, PUBMed, Scopus, TRDizin gibi veri tabanlarında da yer alan araştırmalar kapsama alınabilir.
Keywords: Nezaketsizlik; İşyeri Nezaketsizliği; İşyeri Zorbalığı; Mental Yorgunluk